Mmm.. słodycze, czyli to, co tygryski lubią najbardziej!
Oto kilka przepisów na sprawdzone, pyszne ciasta i desery, które z pewnością wyjdą nawet początkującym ;)
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI
Ciasto:
- 3 szkl. mąki
- 1 kostka margaryny
- 3 łyżki cukru
- 5 żółtek
- 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Masa serowa:
- 1/2 kg sera białego
- 1 jajko
- 1 budyń śmietankowy
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szkl. cukru
Ponadto:
- 1 duża puszka brzoskwiń
- 5 białek
- 1 szkl. cukru pudru
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , posiekać z margaryną , dodać resztę składników i zagnieść. Większą część ciasta wyłożyć do blaszki (u mnie 20 x 30 cm) najlepiej wyścielonej pergaminem , a resztę owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.
Brzoskwinie odcedzić i poprzekrajać na mniejsze części.
Miękkie masło utrzeć z cukrem , dodać zmielony ser , jajko i proszek budyniowy. Dokładnie utrzeć.Białka ubić na sztywno , wsypać cukier puder i jeszcze przez jakiś czas ubijać.
Masę serową wyłożyć na ciasto do blaszki , poukładać brzoskwinie , przykryć pianą , a wierzch posypać startą resztą ciasta. Piec przez około 1 godzinę w temp. 180-190 st.C.
STEFANKA
Składniki na ciasto kruche:
300g mąki pszennej
150g masła
80g cukru
2 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kwaśnej śmietany
Beza:
4 białka
100g cukru
1 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
200g bakalii (my użyłyśmy tylko rodzynek)
200g orzechów włoskich
Mąkę, cukier i masło włożyć do miski. Dodać jajka, proszek do pieczenia, kwaśną śmietanę i zagnieść. Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto podzielić na 2 części, rozłożyć na dwie blaszki o wymiarach (20 x 30 cm).
Na rozwałkowane ciasta kruche rozsmarować powidła i posypać bakaliami. Ubić pianę z białek z cukrem. Pianę wyłożyć na blaty posypane bakaliami. Całość posypać orzechami włoskimi. Piec na złoty kolor 30-40 minut w 180 stopniach.
Gotowe blaty odstawić do wystygnięcia. W tym czasie zrobić masę.
Masa:
100g cukru
1/2 szklanki wody
1 czubata łyżka kakao
3 żółtka
150g masła
Cukier zalać wodą i kakao. Całość zagotować i odstawić do wystygnięcia. Utrzeć żółtka. Do utartych żółtek wlewamy 2 łyżki schłodzonej polewy. Całość miksujemy. Następnie do pozostałej polewy wlewamy żółtka cały czas miksując. Masa powinna się zagęścić.
Zmiksować miękkie masło do którego dodajemy stopniowo zagęszczoną polewę z żółtek. Przygotowaną masę rozsmarowujemy na upieczonym kruchym cieście z bezą. Następnie na masę kładziemy kolejny blat ciasta kruchego tak, aby beza z orzechami była na wierzchu ciasta.
Uwagi: Ciasto należy przełożyć dzień wcześniej, aby blaty zmiękły.
TARTA Z MUSEM CZEKOLADOWYM - bez pieczenia
Składniki na spód:
50 g czekolady gorzkiej, połamanej i roztopionej
50 g masła, o temperaturze pokojowej
2 łyżki kakao
175 g ciastek digestive, pokruszonych
2 łyżki cukru pudru
Składniki na mus czekoladowy:
150 g czekolady gorzkiej, połamanej
3 duże jajka + 1 żółtko
4 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau
3 łyżki cukru pudru
Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód), boki wysmarować masłem.
Wszystkie składniki na spód włożyć do food procesora (malaksera) i zmiksować na jednolitą masę. Masą ciasteczkową wyłożyć dno formy i boki do wysokości około 3 cm. Wyrównać i schłodzić.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, aż będzie gładka i błyszcząca.
W międzyczasie białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier (jak na bezy).
Do roztopionej czekolady dodać alkohol i po kolei wbijać żółtka, miksując, na zmianę z połową ubitych białek, dla rozluźnienia struktury. Dodać resztę białek i delikatnie wymieszać.
Tak przygotowany mus wyłożyć delikatnie na schłodzony spód z ciastek i włożyć do lodówki na minimum 4 godziny lub na całą noc.
Wyjąć z formy, delikatnie oddzielając nożem od boków, podawać.
MINI-SERNICZKI Z MALINAMI
100 g pokruszonych ciastek pełnoziarnistych
40 g roztopionego masła
500 g twarogu zmielonego dwukrotnie
1 łyżka ekstraktu z wanilii
2 duże jajka
80 g cukru pudru
truskawki lub inne owoce do dekoracji
Przygotowanie:
Ciastka wymieszać z roztopionym masłem. Twarożek, wanilię, jajka, cukier zmiksować na gładką masę.
Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Na dno każdej wysypać ciasteczka, na to nałożyć masę serową.
Piec około 25 minut w temperaturze 160ºC. Przestudzić, włożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Podawać z owocami.
kilka truskawek na osobę
1,5 szklanki mleka
budyń waniliowy
1/3 kostki miękkiego masła
3/4 szklanki mąki
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru wanilinowego
bułka tarta (opcjonalnie)
Gotujemy szklankę mleka w rondelku. W pozostałej połowie szklanki mleka rozpuszczamy pół opakowania budyniu (jeśli jest bez cukru trzeba posłodzić). Budyń dodajemy do gorącego mleka i stale mieszamy, aż zgęstnieje. Odstawiamy. Piekarnik nagrzewamy do 180ºC. Robimy kruszonkę. Palcami (lub za pomocą melaksera) robimy zacierki z masła, mąki, cukru i cukru wanilinowego, do czasu połączenia się składników (jeśli kruszonka ma być bardziej fit – zastąpmy cukier puder cukrem trzcinowym, wanilinowy – szczyptą cynamonu, a niewielką część mąki otrębami). Gdy kruszonka będzie wyrobiona oddzielamy połowę i wykładamy nią dno 4 kokilek (lub małej tortownicy) – dociskając ją do dna tak, aby powstał kruchy spód. Wstawiamy do piekarnika na ok. 3-4 minuty. W tym czasie kroimy truskawki na pół. Wyciągamy kokilki z piekarnika i kładziemy budyń – tyle aby zakrył dno. Budyń możemy (nie musimy) posypać odrobiną bułki tartej, która wchłonie nadmiar wody z truskawek. Układamy pokrojone truskawki i posypujemy je pozostałą kruszonką. Zapiekamy jeszcze ok. 10-15 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Kruszonka najlepiej smakuje na ciepło.
SERNIKOBROWNIES Z MALINAMI
Składniki:
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
400 g cukru pudru (to wbrew pozorom wcale nie za dużo)
5 jajek
110 g mąki pszennej
400 g sera kremowego (można użyć zwykłego twarogu wcześniej zmielonego)
cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
120 g świeżych malin (mogą być mrożone) - dałam zdecydowanie więcej.
Blaszkę 20 x 30 cm (może być mniejsza) wysmarować masłem i wyłożyć papierem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, ostudzić.
Masło i 250 g cukru pudru zmiksować na gładką masę. Następnie dodać 3 jajka - wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego. Wlać roztopioną czekoladę, dalej miksować. Następnie dodać mąkę, wymieszać. 3/4 mikstury wyłożyć do blaszki.
W drugiej misce utrzeć ser, resztę cukru (150 g), 2 jajka i cukier waniliowy. Masa powina mieć gładką konsystencję. Wylać masę serową na masę czekoladową. Na wierzch wylać resztę masy czekoladowej i ułożyć maliny (masa czekoladowa jest dość gęsta, dlatego ciężko się ją wylewa i wyrównuje, należy to robić ostrożnie).
Piec w temperaturze 170ºC przez 45 - 60 minut (przepis zaleca 40-45 min, ale ja piekłam 1 h). Studzić w ciepłym, ale otwartym piekarniku.
CIASTO ORZECHOWE
Ciasto:
50 dag mąki
2 jajka + 1 żółtko
20 dag cukru
2 łyżki miodu
20 dag margaryny lub masła
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżki mleka
Polewa:
30 dag grubo posiekanych orzechów włoskich
10 dag cukru
2 łyżki miodu
11 dag margaryny
Margarynę , cukier i miód rozpuścić w garnku , dodać orzechy i chwilę gotować. Gorącą masę wyłożyć na surowe ciasto i upiec.
Krem:
1/2 kostki masła lub margaryny (zazwyczaj daję po połowie jednego i drugiego)
1/2 torebki budyniu śmietankowego
3/4 szkl. mleka
ok. 1/3 szkl. cukru pudru (do smaku)
Poza tym:
kwaśny dżem, najlepiej śliwkowy
Margarynę posiekać z mąką , dodać sodę rozpuszczoną w mleku oraz resztę składników ciasta - zagnieść. Podzielić na 3 części , każdą z nich rozwałkować na wielkość formy (u mnie 20 x 30 cm). Jeżeli ciasto jest bardzo klejące , można podsypać troszkę mąką , ale niedużo - lepiej wstawić na jakiś czas ciasto do lodówki , żeby nieco stężało. Ja zawsze , mimo wszystko , muszę pomagać sobie umączonymi palcami przy układaniu ciasta w blaszce.
Każdy placek upiec osobno w temp. 200 st.C. - czas pieczenia ok. 10 minut. Uwaga: na jeden z placków należy wylać polewę i dopiero wtedy upiec.
Budyń rozpuścić w niewielkiej ilości mleka , resztę zagotować. Wlać rozrobiony budyń i jeszcze raz zagotować , ostudzić do temperatury pokojowej.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem , dodawać stopniowo budyń i utrzeć na puszystą masę.
Gotowym kremem przełożyć dwa z upieczonych placków (te bez orzechów). Z drugiej strony posmarować dżemem , tak , jak robiłam to z tortem , czyli jeden placek smarujemy na górze , a drugi na spodzie. Ma to wyglądać w ten sposób (zaczynając od dołu): pierwszy placek - krem - dżem - drugi placek - krem - dżem - trzeci placek z orzechami.
Można też skorzystać z prostszego sposobu , smarując tylko jeden placek grubszą warstwą kremu i jeden dżemem.
Uwagi:
Jeśli ktoś lubi masy kawowe, polecam do powyższego kremu dodać 1 łyżkę kawy rozpuszczalnej (rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wody i ostudzonej).
SERNIK W CIEŚCIE CZEKOLADOWYM
Składniki na ciasto czekoladowe:
1 szklanka mleka
125 g masła
2 czubate łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
50 g połamanej gorzkiej czekolady
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 jajka (białka i żółtka osobno)
Do garnuszka wlać mleko, dodać masło, kakao, cukier, połamaną czekoladę. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia i wymieszania składników. Zdjąć z palnika, ostudzić.
Mąkę i sodę przesiać. Razem z żółtkami dodać do ostudzonej masy czekoladowej i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.
Białka odłożyć (będą nam później potrzebne).
Składniki na masę serową:
750 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
4 jajka (żółtka i białka osobno)
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
50 g masła, miękkiego lub roztopionego
Twaróg, żółtka, cukier, mąki, ekstrakt, masło umieścić w misie miksera i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.
Białka ubić na sztywną pianę razem z białkami pozostałymi z murzynka. Ubite białka podzielić na pół - pierwszą połowę wmieszać delikatnie do ciasta czekoladowego, drugą tak samo delikatnie do masy serowej.
Formę o wymiarach 22 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylać połowę masy czekoladowej. Na nią łyżką wykładać masę serową, tworząc większe kleksy, które następnie przykrywamy masą czekoladową, potem serową, itd. do wykończenia obu ciast.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie na blacie.
Ciasto równie dobrze smakuje ciepłe, jak i ostudzone.
BŁYSKAWICZNA KRUCHA SZARLOTKA
Składniki:
600g mąki pszennej
5-6 łyżek cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
250g margaryny
100g masła
4 żółtka
15g (1 łyżka) proszku do pieczenia
ponadto:
słoik uprażonych jabłek (ok. 1l)
cukier puder do posypania
odrobina bułki tartej do podsypania pod owoce
Wszystkie składniki na ciasto bardzo dobrze posiekać i wyrobić. Ulepić kulę i wstawić na ok 30 min do lodówki. Ciasto podzielić na dwie części.
Blaszkę (24x34) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć połowę ciasta, leciutko posypać bułka tartą. Wyłożyć na to uprażone jabłka bezpośrednio ze słoika. Drugą połowę ciasta rozwałkować na prostokąt wielkości blaszki i delikatnie przełożyć na jabłka ( ja robię to na folii). Piec ok 1 godz. w temp. 180 stopni. Posypać obficie cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz